Ammodramus nelsoniNelsona asas astes zvirbulis

Autore Beth Tvadla

Ģeogrāfiskais diapazons

Ammodrams nelsons, jeb Nelsona asastes zvirbuļiem, ir trīs atsevišķi izplatījumi Nearktikas reģionā. Viena populācija dzīvo ap Hadsona līci Kanādā. Pārējās divas apdzīvo gan Kanādu, gan ASV: viena populācija atrodas gar Atlantijas okeāna ziemeļu krastu no Kvebekas līdz Menai, bet otra atrodas Ziemeļamerikas centrā, sākot no Minesotas un Ziemeļdakotas ziemeļrietumiem līdz Albertai un Makenzijas upes baseina dienvidu daļai. Kanāda. Visas populācijas migrē uz ziemu gar Atlantijas okeāna dienvidu un Meksikas līča piekrasti. Neliels skaits ir sastopams arī līdzīgā biotopā Kalifornijas piekrastē.(Cooper and Beauchesne, 2004; 'Ammodramus nelsoni', 2011)

gregs louganis suņi
  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neaktisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Ammodrams nelsonsdod priekšroku zālājiem, kas atrodas mitrāju teritorijā. Izplatītas vietas ir saldūdens purvi meža ezeru malās, iesāļi purvi, grīšļu purvi un reģioni starp līčiem un mitrām pļavām. Vītoli ir vēlamā šīs sugas ligzdošanas vieta, tāpēc tie bieži sastopami biotopos, kur ir daudz šo kokaugu. Šajos biotopos ūdens dziļums no 1 līdz 10 collām ir ideāls. Vairošanās sezonā vissvarīgākais ir ūdens dziļums. Ja vieta ir pārāk mitra vai pārāk sausa,Ammodrams nelsonsvisticamāk nedzīvos šajā vietā.Ammodrams nelsonsziemo sālsūdenī un iesāļos purvos.(Cooper and Beauchesne, 2004; 'Ammodramus nelsoni', 2011)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • virszemes
  • Ūdens biomi
  • piekrastes
  • iesāļš ūdens
  • Mitrāji
  • purvs
  • grāmatu
  • Citas dzīvotņu īpašības
  • estuārs

Izskata apraksts

Ammodrams nelsonsir pazīstama ar savu saulaino, zeltaini oranžo krāsu, kas stiepjas no uzacīm līdz krūtīm, kur tā ir raiba ar tumšākām svītrām. Zvirbuļa pelēksvītrainais vainags robežojas ar tumši brūnu krāsu, un ausu aizsegi ir pelēki. Olīvbrūnā ķermeņa augšdaļa un kakls ir īpaši balti vai pelēki svītraini. Baltā krāsa stiepjas gar vēderu līdz brūnajai, konusveida astei. Tie ir mazi putni; sver no 19 līdz 21 g. To garums ir 11 līdz 13 cm, un spārnu platums ir 20 cm. Biežāk sastopamie Lekontes zvirbuļi (Ammodramus leconteii) ir līdzīgs izskatamAmmodrams nelsons. Atšķirības ietver Le Conte zvirbuļu svītrainos pelēkos pakaušus un smalkākas smilšu svītras.(Cooper and Beauchesne, 2004; 'Ammodramus nelsoni', 2011)

Pastāv trīs apakšsugas, pamatojoties uz atrašanās vietu. Divas pasugas ir sastopamas Amerikas Savienotajās Valstīs un viena apdzīvo Britu Kolumbiju. Nelsona asas astes zvirbuļi ir seksuāli dimorfi. Abi dzimumi izskatās līdzīgi, bet tēviņi ir nedaudz lielāki par mātītēm. Nepilngadīgajiem ir brūnas ausu segas un mazāk izteiktas sejas zīmes.(Cooper and Beauchesne, 2004; 'Ammodramus nelsoni', 2011)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem līdzīgi
  • tēviņš lielāks
  • Diapazona masa
    19 līdz 21 g
    0,67 līdz 0,74 unces
  • Vidējais garums
    127 mm
    5,00 collas
  • Vidējais spārnu plētums
    20 cm
    7,87 collas

Pavairošana

Vīriešu seksuālā uzvedība ir “sacensību poliginijas” veids. Tēviņi aktīvi apsekos apgabalu, meklējot mātītes. Kad mātīte ir atrasta, tēviņš to pārtvers un mēģinās pāroties ar mātīti, kas parasti ir piespiedu pārošanās. Viens līdz vairāki tēviņi vienlaikus var mēģināt pāroties ar vienu mātīti, vai arī vairāki tēviņi īsā laika periodā viens pēc otra var pāroties ar vienu mātīti. Šī audzēšanas metode liecina, ka spermas konkurence šajā sugā ir svarīgs faktors. Lai gan pārošanos piespiež tēviņš, uzņēmīgās mātītes ligzdas veidošanas laikā parādīs pārošanās aicinājumu. Viņa tup ar paceltu asti un spārnu, spārniem salocītu un nedaudz paceltu, un nebalsos.(Greenlaw and Rising, 1994)



  • Pārošanās sistēma
  • daudzveidīgs

Ammodrams nelsonsvairojas katru gadu pavasara un vasaras mēnešos. Mātītes būvē kausveida ligzdu, kas piestiprināta pie zemām niedrēm vai vītolu zariem. Ligzdas atrašanās vieta ir kritiska biotopos, kur ūdens līmenis svārstās, un mātītēm ir jāizvēlas augstums, kurā ligzdas netiks appludinātas. Trīs līdz septiņas olas tiek dētas pavasara beigās vai vasaras sākumā. Olas izšķiļas pēc apmēram 11 dienu inkubācijas, un pēc 10 dienām mazuļi var atstāt ligzdu. Jaunieši saņem nepārtrauktu aprūpi no mātītes vēl 20 dienas pēc izlidošanas, kad tie kļūst neatkarīgi.(Kūpers un Beučene, 2004)

  • Galvenās reproduktīvās īpašības
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohorists / divmāju (dzimumi atsevišķi)
  • seksuāla
  • olšūnas
  • Vaislas intervāls
    Nelsona asastes zvirbuļi dod vienu perējumu gadā.
  • Vairošanās sezona
    Nelsona asastes zvirbuļi vairojas pavasara beigās vai vasaras sākumā
  • Diapazona olas sezonā
    3 līdz 7
  • Vidēji olas sezonā
    3 līdz 5
  • Vidējais laiks līdz izšķilšanai
    11 dienas
  • Diapazona sākuma vecums
    8 līdz 11 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    1 mēnesis

Mātītes vienas pašas veido ligzdu un inkubē olas. Sākotnēji mātīte mazuļus perē bieži pēc izšķilšanās un retāk pēc 4 līdz 5 dienām. Pārdomu epizodes var ilgt līdz 14 minūtēm, bet parasti tās ir 2 līdz 6 minūtes. Nelsona asu astes zvirbuļu mātīte neaizstāv ligzdu, ja tuvumā atrodas plēsējs. Viņi izlido no ligzdas un paliek klusi un paslēpušies tuvumā. Kad ligzdas ir jaundzimušā stadijā, mātītes izsauks trauksmes signālus, lai brīdinātu savus pēcnācējus par plēsējiem.(Shriver, et al., 2011)

Ir ļoti ierobežoti dati par ligzdu barošanu. Ir novērots, ka mazuļi barojas gandrīz tikai ar bezmugurkaulniekiem. Pārtikas preces pārsvarā māte atrod tuvējā veģetācijā, dubļos un ūdenī. Novērots, ka tēviņš ik pa laikam atnes barību ligzdā. Jaunie mazuļi paliek pie savas mātes, kas turpina par tiem rūpēties 20 dienas pēc izplūšanas.(Shriver, et al., 2011)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošinājumu
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms izšķilšanās/dzimšana
    • nodrošinājumu
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas/bēgšanas
    • nodrošinājumu
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošinājumu
      • sieviete

Dzīves ilgums/ilgmūžība

Izmantojot joslu datus, maksimālais novērotais mūža ilgums ir 10 gadi vīriešiem un 6 gadi sievietēm.(Shriver, et al., 2011)

Aplēses par pieaugušo minimālo ikgadējo dzīvildzi divās grupās (Ņujorkā) bija 60,3% un 54,7% vīriešiem un 63,3% un 53,0% sievietēm. Tiek lēsts, ka pēcnācēju izdzīvošana pirmajā rudenī ir 31,1%. Divus gadus ilgā pētījumā Rodailendā plūdi izraisīja 60% olu un ligzdu mirstības. Tika konstatēts, ka plūdi ir arī galvenais olu un ligzdu mirstības cēlonis Kanādā un Ņujorkā. Ir maz zināms par pieaugušo mirstības cēloņiem.(Shriver, et al., 2011)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    6 līdz 10 gadi

Uzvedība

Ammodrams nelsonslielāko daļu laika pavada barības meklējumos, izņemot vairošanās sezonu, kad tēviņi daudz laika pavada dziedādami un meklējot mātītes. Meklējot kukaiņus, putni, kas meklē barību, skraidīs īsos spurtos, staigās vai lēks.Ammodrams nelsonsbieži skries un apstāsies, uzkāps veģetācijā un apskatīs teritoriju, kad nemeklē barību. Satraukumā šie zvirbuļi skries sagūlušies ar nolaistām galvām. Lielākā daļa lidojumu ir salīdzinoši īsi un vietējie, un to īpašības atšķiras atkarībā no sociālā konteksta, saistītās uzvedības vai galamērķa.(Greenlaw and Rising, 1994)



Novērotas tikšanās starp tēviņiem parasti notiek tikai tad, kad viens tēviņš aktīvi izspiež otru tēviņu no lakta vai viens tēviņš atkāpjas, tuvojoties citam. Dominēšana starp tēviņiem vaislas sezonā vēl nav labāk izprotama. Dziedošs tēviņš var beigt dziedāt, kad tuvojas vai blakus dzied cits tēviņš, bet pretdziedāšana nav novērota. Dažādās apakšsugās ir vērojama brīva dominēšanas hierarhijaAmmodrams nelsons. Ņujorkā ir novērotas mātītes, kas cīnās ar tēviņiem vai dzen tos prom, kad tēviņš mēģina piespiest mātīti pāroties. Mātītes bieži izdzen tēviņus no tiešās ligzdošanas zonas. Viņi izmantos draudošus zvanus vai displejus, lai atvairītu vīriešus. Ņūbransvikā ir novērots, ka mātītes ir pasīvākas pret tēviņiem.(Greenlaw and Rising, 1994)

Ammodrams nelsonsir migrējoša suga, kas vairojas atsevišķos reģionos Amerikas Savienoto Valstu ziemeļaustrumu pusē un netālu no Hadsona līča Kanādā. Rudenī šī suga lido uz dienvidiem uz purva biotopiem pāri Persijas līča piekrastei vai Amerikas Savienoto Valstu Atlantijas okeāna dienvidu krastam. Migrācijas laikā,Ammodrams nelsonsbieži tiek novērota barošanās grupās no 10 līdz 40 īpatņiem, bet optimālās vietās tie var pulcēties grupās līdz 100.(Greenlaw and Rising, 1994)



  • Galvenās uzvedības
  • koksnes
  • mušas
  • kustīgs
  • migrējošais
  • vientuļš
  • Diapazona teritorijas lielums
    0,012 līdz 0,057 km ^ 2

Mājas diapazons

Tēviņi ir neteritoriāli. Viņi parasti koncentrē savas ikdienas aktivitātes lielos māju diapazonos, kas pārklājas. Tēviņu lidojuma ceļi krustosies, un sēšanās vietas bieži koplieto vairāki tēviņi. Tiek lēsts, ka vīriešu mājas platība ir no 1,2 līdz 1,6 ha Ņūdžersijā un no 3,0 līdz 5,7 ha Ņujorkā. Kanādas vīriešu dzimtes diapazons nav zināms, taču tiek uzskatīts, ka tas ir daudz lielāks nekā dienvidu populācijas.(Greenlaw and Rising, 1994)

Komunikācija un uztvere

Tēviņi izmanto dziesmas, lai piesaistītu mātītes, taču atšķirībā no daudziem dziedātājputniem viņi neizmanto šo dziesmu, lai izveidotu teritoriju. Viņi bieži dzied lidojumā. Viņu visizplatītāko dziesmu mnemoniski var raksturot kā 'k-chinnnng doot', un tā izklausās kā divi īsi čipi ar sausu svilpienu pa vidu. Mātītes izmanto brīdinājuma zvanus, lai brīdinātu pēcnācējus par briesmām, un draudu zvanus, lai atvairītu tēviņus no ligzdām. Sieviešu dziesmu novērojumi nav veikti. Mātītes arī izmanto ķermeņa pozu, lai paziņotu par vēlmi pāroties. Kad mātīte sastopas ar tēviņu un ir gatava vairoties, viņa var pietupties ar paceltu asti un spārnus, kā arī turēt spārnus salocītus un nedaudz paceltus. Tāpat kā lielākā daļa putnu,Ammodrams nelsonsuztver savu vidi, izmantojot vizuālos, dzirdes, ķīmiskos un taustes stimulus.(Greenlaw and Rising, 1994)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāli
  • pieskarties
  • akustiskā
  • ķīmiska

Pārtikas paradumi

Ammodrams nelsonsir visēdājs un lielāko daļu barības iegūst no zāles kātiem vai uz zemes. Siltākajos mēnešos viņu uzturā ietilpst kukaiņi, zirnekļi, abikāji un citi mazi bezmugurkaulnieki. Ziemas mēnešos sēklas un graudi nodrošina zvirbuļu uzturu.(Shriver, et al., 2011)

  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes posmkāji, kas nav kukaiņi
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsonība

Mātītes klusībā pamet savas ligzdas un paslēpjas, kad tuvojas potenciālais plēsējs. Viņa dos brīdinājuma zvanus, kad atrodas apgādājami mazuļi un lidos 10 līdz 15 m attālumā no ligzdas. Mātītes atgriežas ligzdā pēc tam, kad potenciālais plēsējs atstājis tiešo ligzdas zonu. Trauksmes zvans var tikt dots, kad gaisa plēsējs tuvojas, bet parasti zvirbuļi klusējot atrod aizsegu. Nav reģistrēts neviens ligzdas traucējošs displejs. Tāpat kā lielākajai daļai zvirbuļu, arī to apspalvojumā ir svītras brūnos, pelēkos un melnos toņos, kas labi saplūst ar zālāju apaugušo vidi. Ir zināmi plēsēji pieaugušajiem un ligzdāmziemeļu pīķi,īsausu pūces,zivju vārnas,Norvēģijas žurkas, unprievīte čūskas. Lai gan tas nav apstiprināts, aizdomās turētie plēsēji ietvergārņi,egrets,spīdīgie ibisi,Amerikāņu vārnas, unmelnās čūskas.(Greenlaw and Rising, 1994)

  • Pretplēsoņu adaptācijas
  • noslēpumaini

Ekosistēmu lomas

Kā visēdāji šie zvirbuļi, iespējams, ietekmē vietējo sēklu izplatību, kā arī kukaiņu populācijas. Pieaugušie un mazuļi kalpo arī par barību vairākiem gaisa un sauszemes plēsējiem. Ligzdas parazītisms dažreiz notiekAmmodrams nelsonsligzdas. Vienīgie dokumentētie šīs sugas peru parazīti ir brūngalvas govju putni (Molothrus ater).(Greenlaw and Rising, 1994)

Kommensāla/parazītu suga

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Nelsona asasastes zvirbuļi cilvēkiem nedod nekādu ekonomisku labumu.

manam sunim ir tikai viena bumba

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināma Nelsona aso astes zvirbuļu negatīvā ietekme uz cilvēkiem.

Aizsardzības statuss

Galvenais draudsAmmodrams nelsonsir biotopu zudums cilvēka iznīcināšanas dēļ; galvenokārt tāpēc, ka zālājus un purvus pārveido lauksaimniecības vajadzībām. Tā kā sugai ir svarīgs konkrēts ūdens dziļums, ir svarīgi aizsargāt lielas biotopu platības, lai pārliecinātos, ka vismaz dažās mitrāja teritorijās ir ideāli ūdens apstākļi. Pašlaik Starptautiskā Dabas un dabas resursu aizsardzības savienība šo sugu ir minējusi vismazāk bažīgo un uzskata, ka populācija ir stabila un plaši izplatīta. Tomēr cieši jāuzrauga pieaugošā cilvēka attīstība un no tā izrietošā biotopu zudums. Kā migrējoša suga,Ammodrams nelsonsir aizsargāta saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu likumu par migrējošiem putniem.('Ammodramus nelsoni', 2011)

Līdzstrādnieki

Beth Tvadla (autore), Minesotas štata universitāte, Mankato, Roberts Sorensens (redaktors), Minesotas štata universitāte, Mankato, Reičela Stērlinga (redaktore), īpašie projekti, Katrīna Kenta (redaktore), īpašie projekti.