Falco sparveriusAmerikāņu kestrel

Autors Satons Taunss

Ģeogrāfiskais diapazons

Amerikas vēdzeles (Falco sparverius) ir plaši izplatīti visā Amerikā. Šo piekūnu ģeogrāfiskais areāls stiepjas no Aļaskas uz dienvidiem līdz Dienvidamerikas dienvidu galam. Viņi pastāvīgi dzīvo visos 35 no 48 blakus esošajiem ASV štatiem vai to daļās, Kalifornijas līcī, Meksikas ziemeļrietumos un centrālajā daļā un visās Dienvidamerikas valstīs, izņemot Brazīliju. Viņi migrē un ir tikai vasaras vairošanās iedzīvotāji astoņos ASV ziemeļu štatos, tostarp Montānā, Ziemeļdakotā un Dienviddakotā, Vaiomingā, Minesotā, Viskonsīnā, Mičiganā un Meinā. Vasaras vairošanās sezonā tie dzīvo arī Britu Kolumbijā, Albertā, Saskačevanā, Manitobā, Ņūbransvikā, Jaunskotijā, Sentlorensa līcī un daļās Ontario un Kvebekas Kanādā, kā arī daļā Jukonas ziemeļrietumos. Teritorijās un Aļaskas centrā. Tie ir ziemas iedzīvotāji Meksikas austrumos un Centrālamerikā.(Ardia un Bildstein, 1997; Palmer, 1988)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neaktisks
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Amerikāņu ķegļi ir ļoti pielāgojami. Tos var atrast gandrīz visos biotopu tipos to diapazonā, tostarp laukos, pilsētās, tuksnešos, līdzenumos, kalnos un tropiskās zemienēs. Viņu dzīvotņu prasības ietver atklātu zemi medībām, augstas laktas vietas, lai uzlabotu medību panākumus, un pieejamos ligzdošanas dobumus. Tie visbiežāk sastopami atklātos biotopos un pilsētvidē.(Ardia un Bildstein, 1997; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • virszemes
  • Zemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • chaparral
  • mežs
  • lietus mežs
  • kalni
  • Citas dzīvotņu īpašības
  • pilsētas
  • priekšpilsēta
  • lauksaimniecības
  • Diapazona pacēlums
    0 līdz 3690 m
    0,00 līdz 12106,30 pēdas

Izskata apraksts

Amerikāņu kestrels ir mazi, seksuāli dihromatiski piekūni. Tēviņiem ir zili pelēki spārni un vainagi, savukārt mātītēm ir sarkanbrūni spārni un vainagi. Abu dzimumu mazuļi ir ļoti līdzīgi pieaugušām mātītēm. Pieaugušiem tēviņiem var nebūt smērēšanās vai gaiši plankumi uz augšējās krūšu apspalvojuma, savukārt mazuļiem uz krūts augšdaļas ir izteiktas svītras. Atšķirībā no nepilngadīgajiem pieaugušajiem galvas augšdaļas vainaga plankumā ir svītras. Kā pieaugušajiem abiem dzimumiem ir melnbalts sejas raksts. Viņiem abiem uz sejas ir divas pamanāmas melnas slīpsvītras, kas padara tās viegli atšķiramas. Gan tēviņiem, gan mātītēm pieaugušiem amerikāņu ķegļiem ir smails, ass knābis, vidējais knābja izmērs ir 1,2–1,4 cm. Viņu spārni un astes ir gari un smaili, spārnu platums svārstās no 51 līdz 61 cm. Vidējais garums no knābja gala līdz astes galam ir 22–31 cm, un to vidējais svars ir 80–165 g, tādējādi tie ir mazākie piekūni Ziemeļamerikā. Amerikāņu ķipariem ir lielas pēdas ar nagiem un anizodaktila pirksta izkārtojums.(Bird, 1982; Elbroch and Marks, 2001; Negro, et al., 1998; Palmer, 1988; Parrish, et al., 1987; Smallwood, 1989; Stotz, et al., 1996)



dalmāciešu kucēnu attēli
  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • polimorfs
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi krāsoti vai veidoti atšķirīgi
  • vīrietis krāsaināks
  • Diapazona masa
    80 līdz 165 g
    2,82 līdz 5,81 unces
  • Diapazona garums
    22 līdz 31 cm
    8,66 līdz 12,20 collas
  • Diapazons spārnu platums
    51 līdz 61 cm
    20.08 līdz 24.02 collas

Pavairošana

Amerikāņu kestrels ir monogāmi piekūni, kas veido pāru saites. Pieradināšana sākas vairošanās sezonas sākumā, pēc tam, kad ir izveidota ligzdošanas vieta. Kopulāciju var uzsākt jebkurš dzimums, un parasti pirms apaugļošanās notiek vairāki mēģinājumi. Pāri saistās ar pieklājības rituāliem, piemēram, izstādi no gaisa un pieklājības barošanu. Pēc attiecību izveidošanas tās kļūst stipras un parasti pastāvīgas. Lielākā daļa pāru atgriežas tajās pašās ligzdošanas vietās vairākus gadus pēc kārtas.(Bortolotti un Vībe, 1993; Dawson un Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Steenhof un Peterson, 2009; Wiebe un Bortolotti, 2009)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vairošanās sezona atšķiras atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas, bet pārsvarā notiek no agra pavasara līdz vasaras beigām. Ziemeļamerikā vaislas sezona svārstās no aprīļa vidus līdz jūnija vidum. Amerikāņu ķipari ir seksuāli nobrieduši kā viengadīgi bērni. Lai gan pāri ligzdošanas vietas meklē kopā, tēviņi bieži pieņem galīgos lēmumus. Šie piekūni izvēlas dobumus kā ligzdošanas vietas, lai aizsargātu perējumu no potenciālajiem plēsējiem. Bieži sastopamas ligzdošanas vietas ir dabiskas koku dobes, klinšu plaisas un ēku stūri vai citas mākslīgas konstrukcijas, piemēram, telefona stabi un žogu stabi. Viņi parasti izaudzē vienu perējumu sezonā, bet var izaudzēt divus, ja pirmais perējums ir neveiksmīgs. Viņu vidējais grūsnības periods ir 30 dienas. Viens perējums sastāv no 3 līdz 7 olām, vidēji 4 vai 5. Lidošana notiek aptuveni 30 dienas pēc izšķilšanās, un tie kļūst neatkarīgi no vecākiem apmēram trīs nedēļas pēc izlidošanas.(Bortolotti un Wiebe, 1993; Dawson un Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Wiebe un Bortolotti, 2009)



  • Galvenās reproduktīvās īpašības
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohorists / divmāju (dzimumi atsevišķi)
  • seksuāla
  • izraisīta ovulācija
  • apaugļošana
  • olšūnas
  • Vaislas intervāls
    Amerikāņu piekūni vairojas reizi gadā.
  • Vairošanās sezona
    To vairošanās sezona var atšķirties atkarībā no to izplatības areāla, taču lielākā daļa populāciju vairojas agrā pavasarī līdz vasaras beigām.
  • Diapazona olas sezonā
    3 līdz 7
  • Vidēji olas sezonā
    5
    AnAge
  • Laika diapazons līdz izšķilšanai
    26 līdz 32 dienas
  • Vidējais laiks līdz izšķilšanai
    30 dienas
  • Diapazona sākuma vecums
    28 līdz 32 dienas
  • Ierobežojiet laiku līdz neatkarībai
    28 līdz 32 dienas
  • Vidējais vecums seksuālā vai reproduktīvā vecumā (sieviete)
    1 gads
  • Vidējais vecums seksuālā vai reproduktīvā vecumā (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    365 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums seksuālā vai reproduktīvā vecumā (vīrieši)
    1 gads
  • Vidējais vecums seksuālā vai reproduktīvā vecumā (vīrieši)
    Dzimums: vīrietis
    365 dienas
    AnAge

Amerikāņu kestreliem vairošanās laikā ir atšķirīgas seksuālās lomas. Mātītes inkubācijas pienākumus veic biežāk nekā tēviņi, taču ir zināms, ka tēviņi inkubējas bez mātītes. Sievu tēviņi nodrošina barību mātei un pēcnācējiem no olu dēšanas brīža līdz brīdim, kad māte pati sāk medīt, kad viņas pēcnācēji ir aptuveni 10 dienu veci. Pēc izšķilšanās mātītes pasargā savus mazuļus un paliek ligzdas tuvumā, savukārt tēviņi ligzdā arvien vairāk neatrodas. Pēcnācēji piedzimst ar baltu pūkainu kažoku un rozā ādu. Ķestreli ir dzimuši kāju dzimtas dzīvnieki, un tāpēc tie ir atkarīgi no vecākiem, lai saņemtu pārtiku un aizsardzību. Šī atkarība ilgst apmēram trīs nedēļas pēc izlidošanas, kad pēcnācēji ir pašpietiekami.(Bortolotti un Wiebe, 1993; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Wiebe un Bortolotti, 2009)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe

Dzīves ilgums/ilgmūžība

Amerikāņu kestrels nebrīvē dzīvo vidēji 5 gadus un 2 mēnešus. Savvaļā to paredzamais dzīves ilgums ir vidēji 1 gads un 3 mēneši. Vecākais reģistrētais putns savvaļā bija 11 gadus vecs. Nebrīvē šie piekūni ir nodzīvojuši līdz 17 gadiem. Lielāko daļu nāves gadījumu izraisa cilvēka iejaukšanās, piemēram, nelikumīgas medības un slazdošana. Arī ķekarus nogalina satiksmē vai plēsoņos. Daži mirst no letālām slimībām vai novirzēm.(Clapp, et al., 1982; Monoghan and Metcalfe, 2000; Palmer, 1988; Roest, 1957)

  • Vidējais mūža ilgums
    Statuss: savvaļas
    11 gadi
  • Vidējais mūža ilgums
    Statuss: nebrīvē
    17 gadi
  • Tipisks mūža ilgums
    Statuss: savvaļas
    no 0 līdz 11 gadiem
  • Vidējais mūža ilgums
    Statuss: savvaļas
    1 gads
  • Tipisks mūža ilgums
    Statuss: nebrīvē
    no 0 līdz 17 gadiem
  • Vidējais mūža ilgums
    Statuss: nebrīvē
    5 gadi

Uzvedība

Amerikāņu putni ir vientuļi putni, izņemot pārošanās sezonas laikā. Tie ir vienīgais Ziemeļamerikas piekūns ar lidojuma modeli, ko raksturo strauji spārnu sitieni un īsi slīdēšanas veidi. Agresīvas putnu tikšanās var notikt pār laupījumu, teritoriju un ligzdošanas vietām. Šie agresīvie displeji parasti ietver riņķošanu un niršanu pie pretinieka, vienlaikus veicot skaļus zvanus. Galu galā viens putns zaudē un aizbēg no notikuma vietas. Šie piekūni peldas stāvošā ūdenī vai lietus dušas laikā, taču ir zināms arī, ka viņi ņem putekļu vannu, apšļakstot putekļus ar spārniem, lai pārklātu ķermeni. Tas palīdz samazināt ektoparazītu izplatību.(Bird and Negro, 1996; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rūdolfs, 1982)



  • Galvenās uzvedības
  • koksnes
  • mušas
  • slīd
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošais
  • vientuļš
  • teritoriālā
  • Vidējais teritorijas lielums
    4,5-5,2 km^2

Mājas diapazons

Viņu mājas diapazons ir atkarīgs no pieejamajām ligzdošanas vietām un resursiem, bet svārstās no 4,5 līdz 5,2 kvadrātkilometriem.(Palmer, 1988)

Komunikācija un uztvere

Amerikāņu ķipari demonstrē trīs pamata saucienus – “klee” vai “killy”, “chitter” un “white”. Visizplatītākais no tiem ir “klee”, ko abi dzimumi izmanto visu gadu, lai attēlotu ciešanas vai satraukumu. Pieaugušie putnu tēviņi un mātītes sniedz “čaukstošu” zvanu pretējam dzimumam, parasti pieklājības vai kopulācijas laikā. Šis aicinājums ir sociāls un saistīts ar draudzīgu uzvedību. “Vaikstēšana” ir saistīta ar ēšanas paradumiem, un to izmanto abu dzimumu pieaugušie un izsalkuši pēcnācēji. Viņi demonstrē visus trīs izsaukumus līdz divu nedēļu vecumam. Amerikāņu kestrels sazinās arī vizuāli, izmantojot uzvedības displejus.(Džonsgards, 1990)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāli
  • akustiskā
  • ķīmiska
  • Uztveres kanāli
  • vizuāli
  • pieskarties
  • akustiskā
  • ķīmiska

Pārtikas paradumi

Amerikāņu vēži sezonāli maina savu uzturu. Viņu vasaras uzturs galvenokārt sastāv no tādiem kukaiņiem kā sienāži, crickets, tauriņi, kodes un vaboles. Ziemā viņi medī mazus laupījumus, piemēram, peles, pīļus, cirtas, čūskas, vardes un mazus putnus. Viens pētījums pilsētvidē atklāja, ka viņu uzturs sastāv no 78% kukaiņu, 14% zīdītāju, 6% rāpuļu un abinieku un 3% putnu. Amerikāņu kestrels ir diennakts mednieki, un tiem ir trīs dažādas medību metodes: lidināšanās, asaru medības un kukaiņu ķeršana lidojuma laikā. Viņiem ir pēdas ar nagiem un ass knābis, kas ir labi piemērots medībām.(Bird, et al., 1982; Brack, et al., 1985; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rudolph, 1982)



slavenie īru vilku suņi
  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • kukaiņi
  • sauszemes posmkāji, kas nav kukaiņi
  • sauszemes tārpi

Plēsonība

Tā kā Amerikas vēži ir salīdzinoši mazi piekūni, tos var upurēt citi plēsēji, tostarplielās ragainās pūces,sarkanastes vanagi, unprēriju piekūni. Lielākā daļa plēsoņu notiek uz olām, perējumiem vai jauniem putniem. Divi melnie plankumi viņu galvas aizmugurē var darboties kā pretplēsonīga adaptācija. Plēsējus var maldināt, domājot, ka pakausi ir seja, jo melnie punkti atgādina acis. Pie citiem zināmiem plēsējiem piederbobcats,skunkss,koijoti, unjenoti. Šī piekūna lielākais aizsardzības mehānisms pret plēsējiem ir viņu asā redze.(Johnsgard, 1990; Palmer, 1988)

Ekosistēmu lomas

Amerikāņu ķegļi ir zināmi daudzu parazītu sugu saimnieki, tostarp: trematodes (Ascocotyle felippei), ērces (Epoplichus minor), nematodes (Baruscapillaria falconis) un vienšūņiem (Plasmodium berghei).Plasmodium bergheiir putnu malārijas cēlonis amerikāņu ķeburiem. Piekūni arī palīdz sēklu izplatībai un dažu augu apputeksnēšanai, ēdot sēklas un izplatot tās visā savā sabiedrībā. Viņiem ir arī svarīga plēsoņa loma savās ekosistēmās, kontrolējot upuru populācijas.(Gonzalez-Acuna, et al., 2011; Medica, et al., 2007)



  • Ietekme uz ekosistēmām
  • izkliedē sēklas
  • apputeksnē
Kommensāla/parazītu suga
  • trematodes (Ascocotyle felippei)
  • ērces (Epoplichus minor)
  • vienšūņi (Plasmodium berghei)
  • nematodes (Baruscapillaria falconis)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Amerikāņu kestrelus tur un apmāca cilvēki piekūnu medībām. Amerikas Savienotajās Valstīs Amerikas vēdzeles unsarkanastes vanagiir vienīgie putni, ko atļauts izmantot iesācējiem piekūniem. Šos putnus izmanto grauzēju, kukaiņu un mazu putnu medīšanai. Amerikāņu kestreli parasti tiek izmantoti arī zinātniskos pētījumos, jo tos ir viegli audzēt nebrīvē. Šie piekūni tiek uzskatīti par noderīgiem cilvēkiem, īpaši fermu īpašniekiem, jo ​​tie ēd kaitēkļu sugas. Tā kā Rietumnīlas vīruss skar putnus un cilvēkus, sabiedrības veselības aizsardzības amatpersonas izmanto amerikāņu kestrelus, lai atklātu Rietumnīlas vīrusa uzliesmojumus. Slimi vai miruši putni ir agrīns brīdinājuma signāls, ka vīruss atrodas populācijā.(Bird, 1982; Medica, et al., 2007)

  • Pozitīva ietekme
  • pētniecība un izglītība
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Amerikāņu kestrels laiku pa laikam vajā mazus pieradinātus dzīvniekus un mājdzīvniekus kā laupījumu, tostarp vistas, kaķus un mazus suņus.(Putns, 1982)

Aizsardzības statuss

Amerikāņu kestrels ir sugas, kas rada vismazākās bažas visā pasaulē, un tās nav uzskaitītas kā sugas, kas rada bažas Amerikas Savienotajās Valstīs. Viņu aplēstais pasaules iedzīvotāju skaits ir lielāks par 1 000 000 un joprojām ir stabils. Ņemot vērā to lielo un stabilo populāciju, saglabāšanas pasākumi pašlaik nav nepieciešami.(BirdLife International, 2012; Strasser and Heath, 2013)

laulības vienlīdzība facebook foto

Citi komentāri

Amerikāņu kestreli agrāk bija pazīstami kā amerikāņu zvirbuļu vanagi. Tos oficiāli pārdēvēja 1983. gadā Amerikas Ornitologu savienība.(Palmer, 1988; Rust, 1957)

Līdzstrādnieki

Satons Taunss (autors), Radfordas universitāte, Kārena Pauersa (redaktore), Radfordas universitāte, Leila Siciliano Martina (redaktors), Animal Agents personāls.