Melanosuchus niger Melnais kaimans

Roza Sidlovska

Ģeogrāfiskais diapazons

Melnie kaimāni ir sastopami lielākajā daļā Amazones baseina; to diapazons ietver lielu daļu Dienvidamerikas ziemeļu un centrālās daļas. Lai gan tagad šie dzīvnieki ir daudz retāk sastopami nekā pirms dažām desmitgadēm.(Britton, 1999. gada 15. septembris; Thorbjarnarson, 1998; Thorbjarnarson, 1999. gada jūlijs/augusts)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Melanosuchus nigerbieži vien ir saistīts ar stāviem krastiem līdzās lēni plūstošām saldūdens upēm, ezeriem, mitrājiem, melnā ūdens purviem un sezonāli applūstošām Amazones teritorijām. (Brittons 1999, Magnusons 1987).



  • Dzīvotņu reģioni
  • tropisks
  • saldūdens
  • Ūdens biomi
  • ezeri un dīķi
  • upēm un strautiem

Izskata apraksts

Lielākais plēsējs Amazonē,Melanosuchus nigerspēj izaugt līdz vairāk nekā 6 m. Tas atgādina amerikāņu aligatoru, bet bioloģiski ir ciešāk saistīts ar citiem kaimāniem. Melnais Kaimans saglabā savas raksturīgās ādas zīmes arī pieaugušā vecumā: tiem ir pelēkas vai brūnas joslas uz apakšējā žokļa, un ķermeņa sānos ir baltas vai dzeltenīgas joslas (Britton 1999, Magnusson 1998).



donijs eslingers
  • Citas fiziskās īpašības
  • ektotermisks
  • divpusēja simetrija

Pavairošana

Labas informācijas par melnā Kaimana vairošanās paradumiem nav daudz. Sausajā sezonā, kas ilgst no septembra līdz decembrim, mātīte veido ligzdas pilskalnu, izmantojot pakaļkājas, lai izraktu olu kameru. Sajūga izmērs vidēji ir 39,3 olas, kas ir eliptiskas, ar stingrām čaumalām un vidēji 143,6 g. Mātīte parasti paliek tuvu ligzdas vietai, lai gan ne visas aktīvi aizstāv ligzdu. Viņa izkasīs ligzdu, kad izšķilsies mazuļi. Inkubācijas periods ilgst no diviem līdz trim mēnešiem, bet var mainīties atkarībā no ligzdas temperatūras. Ligzdas var sasildīt saules gaisma vai trūdošās veģetācijas siltums. Izšķilšanās var būt saistīta ar lietus sezonas iestāšanos.

Izšķīlušies mazuļi mēdz pulcēties grupās, ko sauc par pākstīm. Pākstās var būt indivīdi no vairākām ligzdām, un tos bieži aizsargā pieauguša mātīte. -M. niger- tika konstatēts, ka pākstis ir vietās, kur ūdens ir dziļāks par -C. crocodilus-, kas nozīmē ligzdošanas vietu izvēli zemākos apgabalos (Britton 1999, Da Silveira et al 1997, Herron 1990, Thorbjarnarson 1998).



  • Galvenās reproduktīvās īpašības
  • gonohorisks / gonohorists / divmāju (dzimumi atsevišķi)

Dzīves ilgums/ilgmūžība

Uzvedība

Ir veikti daži labi ekoloģiski pētījumi par ieradumiemM. niger.Neskatoties uz to, ka to izplatība pārklājas ar citām kaimanu sugām,M. nigeršķiet, ka tai ir sava ekoloģiskā niša, kas ļauj tai līdzāspastāvēt bez pārāk lielas konkurences.

No maija līdz jūlijam Amazonē ir plūdu periods, un šajā laikā Melnā Kaimana populācijas ir izkliedētas plašā diapazonā. Sausā sezona ir no septembra līdz decembrim, un šajā posmā ūdens līmenis pazeminās, applūdušās savannas izžūst, un Melnie Kaimani ir blīvāk pulcējušies pastāvīgajos ezeros un upēs.

Krokodili vispār ir visizbalsīgākie no rāpuļiem, unM. nigerizdod vokalizāciju, kas izklausās pēc dārdoša pērkona, lai sazinātos ar līdzcilvēkiem. Un tāpat kā vairums krokodilu,M. nigerdemonstrē vecāku aprūpi (Pough 1998, Thorbjarnarson 1998, Thorbjarnarson 1999).



  • Galvenās uzvedības
  • kustīgs

Pārtikas paradumi

Pētījumi parM. niger'sdiēta ir ierobežota, taču daži ir veikti, un diētai ir daudz līdzību ar parasto kaimanu (Kaimana krokodils). Tas var būt saistīts ar līdzīgiem biotopiem.

Diētas var atšķirties atkarībā no vecuma, izmēra, dzīvotnes un pieejamā laupījuma. Vidējais laupījuma izmērs parasti ir pozitīvi korelēts ar kaimanu izmēru.

Zivis, piemēram, piranjas un sams, veido lielu daļu no pieaugušā Melnā Kaimana uztura, tāpat kā gliemji. Tas medī arī ūdens un sauszemes mugurkaulniekus, tostarp dažus zīdītājus, piemēram, kapibaru (Hydrochaeris hydrochaeris). Jauni indivīdi mēdz ēst kukaiņus, vēžveidīgos un citus bezmugurkaulniekus, taču daudzi no tiem parasti tiek aizstāti ar uzturu, kad kaimans nobriest. Daudzas medības tiek veiktas ūdenī, bet Melnais Kaimans var parādīties, lai medītos arī uz sauszemes, parasti naktī (Britton 1999, Da Silveira un Magnusson 1999, Magnusson 1987).



Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Kā lielākais plēsējs ekosistēmā, Melnais Kaimans var spēlēt galvenās sugas lomu un palīdzēt saglabāt savas ekosistēmas struktūru. Svarīgas darbības var ietvert barības vielu ciklu un noteiktu zivju sugu selektīvu plēsonību. Tā izzušana no Amazones atstātu lielu ekoloģisku plaisu, negatīvi ietekmējot tās dzīvotnes.

Ja populācijas pietiekami atjaunosies, Melnais Kaimans varētu sniegt ekonomiskus ieguvumus, izmantojot kontrolētas gaļas medības. Tas dotu vietējām tautām lielāku stimulu aizsargāt sugu (Thorbjarnarson 1998, Thorbjarnarson 1999).



mājdzīvnieku pārvietošanas pakalpojumi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Izskanējuši apgalvojumi, ka kaimāni patērē lielu daudzumu komerciālo zivju, kas negatīvi ietekmē vietējos zvejniekus, taču vienā pētījumā veiktā kuņģa satura analīze liecina, ka vienā reizē šādas zivis tiek apēstas tikai nelielā daudzumā. Tas neatbalsta zvejnieku apgalvojumus, un, iespējams, Melnie Kaimani vietējo zvejniecību būtiski neietekmē.

Melnais Kaimans reizēm medīs mājdzīvniekus, un ir bijuši arī uzbrukumi cilvēkiem. (Britton 1999, Da Silveira un Magnusson 1999).

Aizsardzības statuss

Lai gan reiz tā bija ļoti izplatīta visā tās areālā, komerciālās medības ir iznīcinājušas populācijasM. niger. Melno kaimanu nogalināšana to ādas dēļ, kas rada spīdīgu melnu ādu, dramatiski pieauga 1940. un 1950. gados, jo samazinājās citu, populārāko Dienvidamerikas krokodilu populācijas. Medības turpinājās septiņdesmitajos gados, gandrīz iznīcinot daudzas kopienas. Tiek lēsts, ka 20. gadsimta laikā melno kaimanu populācijas ir samazinājušās par 99%.

Nelegālas medības joprojām ir problēma mūsdienās, taču tā nav vienīgais drauds melnajiem kaimāniem. Tā biotopu iznīcināšana, izcērtot mežus un sadedzinot purvos, palēnina populāciju atjaunošanos, kā arī pieaug konkurence par resursiem arKaimana krokodils.

Lai gan joprojām atrodas lielākajā daļā tās izplatības areāla, populācijas joprojām ir ļoti noplicinātas 4 no 7 valstīm, kurās tas sastopams. Dažas vietēji spēcīgas populācijas ir Peru, Ekvadorā, Brazīlijā un Gviānā; tie mēdz rasties izolētās, grūti sasniedzamās purva apgabalos. Thorbjarnarson un Da Silveira (1998) atklāja pārsteidzoši spēcīgu populāciju Mamiraua rezervātā Amazonē.

Uzticamas tautas skaitīšanas informācijas trūkums padara iedzīvotāju aptaujas par būtisku pirmo soli jebkurai pārvaldības programmai. Tiek veikti arī ekoloģiskie pētījumi, lai palīdzētu atklāt šī slikti izprotamā rāpuļa uzvedību.

Pārvaldības stratēģijas galvenokārt ir vērstas uz savvaļas populāciju tiesisko aizsardzību, taču šādi likumi ne vienmēr tiek efektīvi īstenoti. Bolīvija 1990. gadā uzsāka audzēšanas un reintrodukcijas programmu nebrīvē, atbrīvojot 25 rančos audzētus pieaugušos melnos kaimanus; daži no tiem tika novēroti vairojoties. Ir cerība, ka pietiekama aizsardzība un populācijas atjaunošana ļaus īstenot kontrolētu, pārvaldītu ražu, kas nāktu par labu vietējiem iedzīvotājiem. Tas veicinātu sugas kā vērtīga resursa aizsardzību un mazinātu spiedienu, ko rada nekontrolēta malumedniecība.(Britton, 1999. gada 15. septembris; Thorbjarnarson, 1998; Thorbjarnarson, 1999. gada jūlijs/augusts)

Līdzstrādnieki

Rose Sydlowski (autore), Mičiganas štata universitāte, Džeimss Hārdings (redaktors), Mičiganas štata universitāte.