Pituophis catenifer Gopher Snake

Autors Džošs Alberts

Ģeogrāfiskais diapazons

Pituophis cateniferir sastopams no Kanādas dienvidrietumu dienvidiem līdz Ņūmeksikas ziemeļiem. Gopher čūskas ir sastopamas no Britu Kolumbijas dienvidiem un centrālajā daļā un Albertas un Saskačevanas dienvidiem cauri ASV centrālajai un rietumu daļai un dienvidiem caur Baja California un Sinaloa, Durango, Zacatecas un Tamaulipas štatiem Meksikā. Amerikas Savienotajās Valstīs tie ir sastopami no Klusā okeāna piekrastes austrumu virzienā līdz Viskonsinai, Ilinoisai, Misūri, Oklahomai un Teksasas rietumiem. Ir atzītas 11 pasugas, dažas no tām ir ierosinātas kā derīgas sugas, tostarpP. c. skriemeļi, no Baja Kalifornijas dienvidu daļas. Vairākas pasugas pārstāv izolētas salu formas, tostarp Cedros salas goferčūskas (P. c. insulanus), Sanmartina salas goferčūskas (P. c. nomierināt), Koronado salas goferčūskas (P. c. coronalis), un Santakrusas goferčūskas (P. c. pumilis).(Rodriguez-Robles, 2003)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neaktisks
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • sala endēmiska

Dzīvotne

Goferu čūskas ir sastopamas ļoti dažādos biotopos, tostarp mežos, tuksnešos, lauksaimniecības apgabalos (piemēram, kultivētos laukos), prērijās, čaparlās un krūmāju apvidos. Radiotelemetrijas pētījumi ir parādījuši, ka, lai gan tie bieži sastopami mitru biotopu, piemēram, purvu un mitru mežu, tuvumā, lielāko daļu laika viņi izvēlas pavadīt atklātās šo biotopu daļās, piemēram, zālājos un meža malās. Šī izvēle, visticamāk, ir saistīta ar barības meklēšanas darbībām.(Rodriguez-Robles, 2003)



angļu seteris brūns
  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • virszemes
  • Zemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • chaparral
  • mežs
  • kalni
  • Citas dzīvotņu īpašības
  • priekšpilsēta
  • lauksaimniecības
  • krastmala

Izskata apraksts

Gopher čūskas ķermeņa garums ir no 180 līdz 275 cm. Viņiem ir salīdzinoši lielas galvas, šauri kakli un lielas acis, salīdzinot ar vairumu līdzīga ķermeņa garuma sugu. Gofera čūskas ir marķētas ar brūniem līdz melniem plankumiem uz fona no gaišāka salmu līdz pelēkam. Krāsu raksti reģionāli atšķiras un bieži vien atdarina reģiona dominējošās segas veģetācijas krāsas. No savvaļas populācijām ir zināmi plankumaini, svītraini vai pat albīni. Viņu vēdera virsma parasti ir no baltas līdz dzeltenīgai, dažreiz ar tumšiem plankumiem. Viņiem parasti ir tumša līnija pāri sejai acu priekšā un no aiz acīm līdz žokļa leņķim. Gofera čūskām ir svārki un viena anālā skala. Viņiem ķermeņa vidusdaļā ir 27 līdz 37 mēroga rindas. Virspusēji čūskas ir līdzīgas daudzām klaburčūsku sugām un bieži tiek sajauktas ar tām. Goferčūskas nav indīgas, un tām astes galā nav grabuļu.(Vejs un Ševčuks, 2002)



  • Citas fiziskās īpašības
  • heterotermisks
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem līdzīgi
  • Diapazona garums
    180 līdz 275 cm
    70,87 līdz 108,27 collas

Attīstība

Gopher čūskas ir olšūnas, un to inkubācijas periods ir aptuveni 65 līdz 75 dienas. Izšķīlušies mazuļi ir 30 līdz 35 cm gari. Pēc izšķilšanās,Pituophis cateniferuzrāda nenoteiktu izaugsmi. Pirmajos trīs gados izaugsme ir strauja, pēc tam palēninās visu atlikušo mūžu.(Cowles, 1935; Waye un Shewchuk, 2002)

  • Attīstība – dzīves cikls
  • nenoteikta izaugsme

Pavairošana

Tēviņi sacenšas par piekļuvi reproduktīvi uzņēmīgām mātītēm. Uztvērīgās mātītes izdala ādas izdalījumus, ko tēviņi atklāj ar ķīmiskās jutības palīdzību un stimulē pārošanās uzvedību. Tēviņi mēģinās pāroties ar tik daudz uztverīgām mātītēm, cik vien var atrast. Tēviņi un mātītes parasti nesadarbojas pirms vai pēc pārošanās.(Vejs un Ševčuks, 2002)



  • Pārošanās sistēma
  • daudzveidīgs (izlaidīgs)

Gopher čūskas vairojas reizi gadā, parasti no jūnija līdz augustam. Dažas mātītes katru gadu nodod divus sajūgus. Tās ir olšūnas, un to inkubācijas periods ir no 65 līdz 75 dienām. Kad no olām izšķiļas 2–24 mazuļi, tos atstāj pašiem. Mātītēm ir nepieciešami aptuveni 4 gadi, lai sasniegtu dzimumbriedumu, bet tikai 1,5 gadi tēviņiem.(Cowles, 1935; Waye un Shewchuk, 2002)

  • Galvenās reproduktīvās īpašības
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnas
  • Vaislas intervāls
    Gopher čūskas parasti vairojas reizi gadā, lai gan dažām mātītēm var būt 2 sajūgi.
  • Vairošanās sezona
    Vairošanās parasti notiek no jūnija līdz augustam.
  • Pēcnācēju skaits diapazonā
    2 līdz 24
  • Grūtniecības perioda diapazons
    65 līdz 75 dienas
  • Vecuma diapazons seksuālā vai reproduktīvā vecumā (sieviete)
    3 līdz 5 gadi
  • Vecuma diapazons seksuālā vai reproduktīvā vecumā (vīrieši)
    1 līdz 2 gadi

Mātītes dēj olas ligzdās, kas dažkārt ir kopīgas. Pēc olu izdēšanas vairs nav vecāku aprūpes.

  • Vecāku ieguldījums
  • nav vecāku līdzdalības
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošinājumu
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms izšķilšanās/dzimšana
    • nodrošinājumu
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Dzīves ilgums/ilgmūžība

Savvaļas goferčūsku vidējais dzīves ilgums ir no 12 līdz 15 gadiem. Ir zināms, ka viņi dzīvo nebrīvē pat 33 gadus.(Hiatt, 1998; Waye un Shewchuk, 2002)



  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    33 (augsti) gadi
  • Tipisks mūža ilgums
    Statuss: savvaļas
    12 līdz 15 gadi

Uzvedība

Gopher čūskas ir vientuļas, izņemot pārošanās sezonu. Viņi dzīvo vieni midzeņos vai citās vietās, kas nodrošina atbilstošu pajumti. Radiotelemetrijas pētījumi atklāja, ka cilvēki līdz 90% sava laika pavada pazemes urvos. Viņi var arī labi peldēt un kāpt. Gopher čūskas galvenokārt ir diennakts, bet dažreiz ir aktīvas arī naktī. Tāpat kā citas čūskas, arī goferčūskas atpūšas vai barojas maz.(Rodriguez-Robles, 2003)

  • Galvenās uzvedības
  • šausmīgs
  • diennakts
  • nakts
  • mazkustīgs
  • aestivācija
  • ikdienas mocības
  • vientuļš
  • Diapazona teritorijas lielums
    0,0089 līdz 0,0178 km ^ 2

Mājas diapazons

Četru radioizsekoto goferčūsku tēviņu izplatības diapazons Kalifornijā bija 0,89 līdz 1,78 ha. Tomēr lielāko daļu sava laika viņi pavada mazākā 0,1 līdz 0,29 ha platībā šajās mājas teritorijās. Atsevišķu māju diapazoni reti pārklājas viens ar otru. Šīs čūskas uzrāda lielu vietnes precizitāti gadu gaitā. Vairākus gadus ilgos pētījumos ir atklāts, ka indivīdi tika sagūstīti apmēram 150 m no atbrīvošanas vietas 6 gadus iepriekš.(Rodriguez-Robles, 2003)

Komunikācija un uztvere

Tā kā viņi galvenokārt ir vientuļi, starp tiem ir maz saziņasPituophis cateniferpersonām. Pārošanās sezonā mātītes norāda, ka ir gatavas pāroties, izdalot ādas sekrēciju. Gofera čūskas izmanto savas mēles un vomeronasālos orgānus, lai “smaržotu” savu apkārtni. Viņi arī izmanto redzi, pieskārienu un uztveršanas vibrācijas, lai uztvertu savu vidi.(Vejs un Ševčuks, 2002)



  • Sakaru kanāli
  • ķīmiska
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • Uztveres kanāli
  • vizuāli
  • pieskarties
  • vibrācijas
  • ķīmiska

Pārtikas paradumi

Gofera čūskas izmanto sašaurināšanos, lai notvertu un nogalinātu savu upuri. Tipiski upuri ir mazi zīdītāji, putni, ķirzakas, mazākas čūskas, kukaiņi un olas. Medījums dažādos reģionos ir atšķirīgs, bet galvenais upuris visās teritorijās ir grauzēji un citi mazie zīdītāji. Dažos apgabalos tie galvenokārt medī goferus (Geomyidae), tāpēc tās tiek sauktas par čūskām. Gofera čūskas aktīvi meklē laupījumu savos urvos un slēptuvēs. Viņi bieži seko mazo zīdītāju skrejceļiem un diezgan veiksmīgi gūst pīļus (Microtus), rietumu ražas peles (Reithrodontomys megalotis),Peromyscussuga, ķenguru žurkas (Dipodomys), zemes vāveres (Spermophilus), un jauni truši (Sylvilagus). Ir zināms, ka viņi ēd sikspārņus riestos. Ņemtās ķirzakas un čūskas ietver sānu plankumu ķirzakas (Uta) un klaburčūskas (Crotalus). Reizēm viņi paņem arī putnus, olas un kukaiņus.(Rodriguez-Robles, 1998; Rodríguez-Robles, 2003; Waye un Shewchuk, 2002)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • olas
  • kukaiņi

Plēsonība

Komplekta lapsasVulpes macrotis, sarkanastes vanagiButeo jamaicensis, un koijotiCanis latransir visizplatītākie goferčūskas plēsēji. Iespējams, ka viņus medī arī citas lapsas (LapsasunUrocyon cinereoargenteus), vanagi (Accipitridae), un lielās karaliskās čūskas (Lampropeltis). Gopher čūskas ir noslēpumaini krāsotas un paliek paslēptas, izņemot gadījumus, kad aktīvi vajā medījumu vai gozējas atklātās vietās. Tās ir lielas čūskas un uzmākšanās gadījumā var radīt sāpīgu kodumu. Viņi arī savā uzvedībā atdarina klaburčūskas, savilkoties, paceļot galvas un strauji kratot astes, ja tos apdraud plēsējs vai nenojauš cilvēks. Viņu klaburčūsku atdarināšana var būt ļoti pārliecinoša, un daudzas goferčūskas tiek nogalinātas kā klaburčūskas. Plēsēji, kas nav cilvēki, visticamāk, atturēsies no uzbrukuma čūskām, ja tie atdarina klaburčūskas.(Hiatt, 1998; Waye un Shewchuk, 2002)



  • Pretplēsoņu adaptācijas
  • atdarināt
  • noslēpumaini

Ekosistēmu lomas

Gofera čūskām ir svarīga loma ekosistēmās, kurās tās dzīvo. Tie ir nozīmīgi mazo zīdītāju plēsēji, no kuriem daudzus cilvēki uzskata par kaitēkļiem. Gopher čūskas var ievērojami samazināt mazo zīdītāju skaitu apgabalā.

Parazītu apsekojumos ir atklātas ērces (Arenicola thrombicula) uz čūskām, kā arī ērcēm, blusām un čūskām. Pie iekšējiem parazītiem pieder asins vienšūņi (Čūsku hepatozons) un zarnu parazīts (Tritrichomonas batrachorum).(Allred un Beck, 1964; Hilman un Strandtmann, 1960; Honigberg, 1953; Waye un Shewchuk, 2002)

Kommensāla/parazītu suga
  • ērces (Arenicola thrombicula)
  • asins vienšūņi (Čūsku hepatozons)
  • zarnu parazīts (Tritrichomonas batrachorum)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Gopher čūskas ir svarīgi plēsēji kultūraugu kaitēkļiem, un tām ir nozīme grauzēju lauksaimniecības zaudējumos. Tie ir arī labi mājdzīvnieki, ja par tiem labi rūpējas. Goferčūskas dažreiz tiek nogalinātas, jo tās tiek sajauktas ar klaburčūskām, kurām tās virspusēji atgādina, bet goferčūskas ir nekaitīgas un labvēlīgas čūskas.(Vejs un Ševčuks, 2002)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Uzmākšanās gadījumā čūskas var izraisīt sāpīgu kodumu atkarībā no to lieluma. Bet šīs čūskas nav indīgas un kodēs tikai pašaizsardzības nolūkos. Gofera čūskas dažreiz tiek sajauktas ar klaburčūskām to izmēra, krāsas un ieraduma kustināt asti, kad tās jūtas apdraudētas.(Hiatt, 1998)

  • Negatīvā ietekme
  • traumē cilvēkus
    • kodumi vai dzēlieni

Aizsardzības statuss

Pituophis cateniferir diezgan stabila visā savā areālā un ir iekļauta IUCN sarakstā kā 'vismazāk uztraucošā' ​​suga. Salu populācijas var būt īpaši jutīgas pret vides izmaiņām vai vajāšanu.

Līdzstrādnieki

Tanya Dewey (redaktors), Animal Agents.

Josh Albert (autors), Radfordas universitāte, Kārena Pauersa (redaktore, instruktore), Radfordas universitāte.